Békás-szoros

Fotó-Kovács Zoltán /a képek szerzői jogvédelem alatt állnak/
A világhírű szakadékvölgy tájjellegi, növénytani és földtani védterület. A népi legendákban gyakran szereplő Békás-szoros összekötő kapocs Erdély és Moldva között.
A földtörténet középkorában keletkezett óriási korallzátony - a Nagyhagymás - északkeleti mészkőrétegeibe vágódott be ez a csodálatos szurdokvölgy. A Békás folyó és sebes sodrású mellékfolyói alakították ki sok-sok évezred munkájával.
A Békás-szoros a Gyilkos-tó közvetlen folytatásaként a Békás patak felső szakaszán kialakult kanyon. A Keleti-Kárpátok legszebb, legimpozánsabb harántvölgye. A völgy délnyugat-északkelet irányban szeli át a hegyek kristályos paláira települt tekintélyes vastagságú triász-jurakori mészkőrétegeit. A szorost strázsáló sziklafalak a kőzet eróziója, ismételt szeizmikus mozgások és a karsztosodást jellemző folyamatok nyomán keletkeztek. Csaknem valamennyi szikla függőleges oldalával fordul a Békás medre felé, 200-300 méter magas falakat alkotva.
A környező hegycsúcsok átlagmagassága 1300 m. A Kiscohárd 1352 m, a csíki Bükk 1267 m, a Szurdok tető 1250 m.A szoros teljes hossza 5 kilométer, sziklabércein, a sziklák hasadékaiban, a sziklapárkányokon és kőgörgetegein számos ritka és őshonos (endemikus) növényfaj él.
Fotó-Gyurák Zsanett Fotó-Kovács Zoltán
/a képek szerzői jogvédelem alatt állnak/
 

Figyelmedbe ajánljuk:

 

 

 

 

 

Gyilkos tó és Kis-Cohárd-6 km

Gyergyószentmiklósi templom-30 km

Zetelakai viztározó-78 km

 

Találja meg a megfelelő magyar szállást:    
Hétvirág panzó
Gyergyószentmiklós
/35 km/
 
Biotour Vendégház
Gyimesbükk
/38 km/
 
Rákóczi-vár Panzió és Kemping
Gyimesbükk
/38 km/
Teke Panzió
Gyergyószentmiklós
/35 km/