Léka vára

Fotó-Kovács Zoltán /a képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

A Kőszegi hegyek lábánál, a Gyöngyös patak festői völgyében fekvő városkánál találjuk a várat. A város története szorosan összefügg a lékai várral. A vár a XIII.század elején épült királyi várként,a Gyöngyös pataktól körülvett sziklán az osztrák betörések ellen, mint a völgy záróerődítménye. Az évszázadok során a vár több kézen is volt. Az utolsó Kanizsai lány, Orsolya, 1535-ben hozományul vitte férjének, Nádasdy Tamásnak, a többi Kanizsai birtokkal együtt. Ezt követően közel másfél évszázadon keresztül a Nádasdyak tulajdonába maradt, akik sokat fordítottak a vár javítására és bővítésére.
Nádasdy Tamás 1562-ben halt meg Egerváron, ahonnan holtestét 1669-ben szállították Lékára, amikor elkészült a templom alatti családi kripta.

A vár épületében a múzeum mellett szállodát, éttermet és rendezvényközpontot alakítottak ki.

A középkori várfalak közt időutazást tehetünk a zord középkorba, megismerkedhetünk a vár egykori uraival, igazi lovagnak érezhetve magunkat fedezhetjük fel a vár misztikus termeit, vagy akár kínzókamráit, de az itt élő, Közép-Európa egyik legnagyobbdenevérkolóniájáról is láthatunk egy érdekes kiállítást.

Fotó-Kovács Zoltán /a képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

 

Figyelmedbe ajánljuk:    
     
Fraknó vára-47 km Városszalónak-19 km Lánzsér vára-28 km