Fraknó vára

Fotó-Kovács Zoltán
/a képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

Fraknó vára a XIII. században határvárként építették. Fraknó várát 1346-ban "castrum Faruhno" néven említik először. 1370-ben "Castrum Frohno", 1398-ban "Frahtno", 1400-ban "Castrum Frathnaw", 1434-ben "Castrum Frahthnow" néven szerepel a korabeli forrásokban, és csak 1441-ben jelenik meg a német "Forchtenstejn", 1447-ben "Forthenstain alias Frathno", 1451-ben "Castrum Vorchtenstain", majd 1478-ban a magyar "Castrum Frakno" elnevezés. A törökellenes háborúk idején a nyugat védelmező bástyája volt. 1626 óta az Eszerházy család tulajdonában van, napjainkig őrzi jelentős műgyüjteményüket. A Rozália-hegység egyik nyúlványán emelkedik a hatalmas erődítmény, Fraknó vára. 1635-1637 között gróf Estreházy Miklós újjáépíttette, ekkor csak a lakótornyot hagyták meg a XIV. századi épületből. Olasz építőmesterek tervei alapján emelték a 17. században erődítménnyé.

Fotó-Kovács Zoltán /a képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

 A vár a környéken az egyetlen, amelyet a törökellenes háborúk alatt soha nem foglaltak el.A vár Esterházy hercegek drága ékszereinek és értékes tárgyainak biztonságos "trezorja" volt, amelyeket ma az ESTERHÁZY KINCSTÁR őrzi. Ez a világon egyedülálló Kunst- und Wunderkammer (művészeti és csodakamra) gyűjtemény, amely még az eredeti helyén és az eredeti állapotában található meg. Esterházy Pál herceg nagystílűen gyűjtötte az értékes órákat és automatákat, egzotikus állatpreparátumokat és ritkaságokat. Az értékes és meglehetősen filigrán elefántcsont és csonttárgyak a XVII. században készültek Nürnbergben a Zick család és Berchtesgaden művészeinek műhelyében. Ezeket bonyolult zárszerkezettel ellátott, biztonságos kincstárban őrizte, ahol napjainkban is meg lehet őket csodálni.

Fotó-Kovács Zoltán /a képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

Közép-Európa legnagyobb barokk képgaléria gyűjteménye. Az ősgalériában bemutatott, mintegy 300 műtárgy az akkor felemelkedő hercegi dinasztia ősi gyökereit mutatja be. Különlegességnek számít a "Drakula grófként" ismert Vlad Tepes világviszonylatban egyedülálló, fennmaradt egész alakos portréja, akit Attila hun királyhoz hasonlóan minden további nélkül felvettek a család ősei közé. Az Esterházy család FEGYVERGYŰJTEMÉNYE a legnagyobb magángyűjtemény Közép-Európában. A gyűjtemény az Esterházy-család egykori hadi erejéről tanúskodik. Az Esterházy hercegi seregek három évszázadnyi felszerelése szinte teljes épségében megmaradt a vár fegyvertárában, és megtekinthető a vezetéssel egybekötött várlátogatás során. Az egyedülálló hadtörténeti gyűjteményt az Esterházy-család tulajdonában álló díszfegyverek, kitüntetések és különleges vadászfegyverek teszik teljessé. Láthatók itt fegyverek a 30 éves háborúból, alabástromok valamint török, porosz és francia hadizsákmányok. A legkiválóbb darabok közé tartozik az oszmán díszsátor és az úgynevezett porosz sátor. Ezek Közép-Európa legfontosabb és legjobb állapotban fennmaradt hadizsákmányai közé sorolhatók.A vár látogatás fénypontját Európa legnagyobb és legrégibb barokk kori EZÜSTBÚTOR-GYŰJTEMÉNY jelenti. A más hercegi családok tulajdonában álló hasonló darabokat a történelem során beolvasztották a háborúk költségeinek fedezése érdekében. Erre a sorsra jutottak például a versailles-i ezüstbútorok.

 

 

Figyelmedbe ajánljuk:

   
     

Városszalónak-62 km

Léka vára-47 km

Lánzsér vára-30 km