Csodálatos romokat ajánlunk figyelmedbe

2016.07.18 19:48

Vannak helyek, melyek napjainkra csupán romos állapotban maradtak fent, de pompájuk megtartva csalogatják a túrázókat. Szeretnénk pár olyan helyet bemutatni, melyek közkedveltek, de nem biztos, hogy te még felkerestél.

Az alsódörgicsei templomrom 

Más néven Boldogasszonydergicse, a pápai tizedszedők jegyzékében 1420 körül még Füreddergicse-ként jelentkezik. De Nagyboldogasszony név mellett meg kellett lenni az 1312-ben Szentpéterdergicse nevéül feltűnő Feldergicse területmegkülönböztető megfelelőjeként az névformának, még ha emlékekben ezzel legkorábban csak a XVI. században találkozunk is.

Olvass tovább:  ITT

Zsámbéki templomrom

Az 1050-es években már kőtemplom állt itt, amelyet a következő században bővítenek. III. Béla király a felesége kíséretével érkező Aynard lovagnak adományozza Zsámbékot. E család leszármazottai építik 1220 körül a későromán-koragótikus bazilikát, amely rom mivoltában is a magyar építészettörténet kiemelkedő emléke. Mellette állt a kolostor, amely a premontrei rend otthona volt. IV. Béla király 1258. június 6-án erősítette meg az akkor már felépült templomra vonatkozó adománylevelét.

Olvass tovább: ITT

Taliándörögd 


A mai Taliándörögd (IV. Béla korában Drugd) ÉK-i végéhez közel, szántóföldek között, kis magaslaton található az egykori Felsődörögd falu templom romja.
A templomot, melyet Szent András apostol tiszteletére szentelt, 1339-ben említik először írásos emlékek.

Olvass tovább: ITT

Döbrönte vára

A mai Döbrönte és felette magasodó sziklaszirt az Árpád-korban a Csák nemzetség ősi birtokaként, az ugodi vár uradalmához tartozott. A birtokot előbb Tördemici Fehér Pál, majd 1330-ban a Szalók nembeli Himfyek szerezték meg. A vár első épületeit Himfy Benedek építtette 1367-1374 között. A vár legkorábbi említése "Zarwaskw castrum", azaz Szarvaskő Vára alakban maradt fenn, a Himfyek címerállatából, a szarvasból eredeztethetően.

Olvass tovább: ITT

Tatai Angol kert

Az Angolkertet 1783-ban Böhm Ferenc mérnök építette. A kert kialakításának kedvezett a feltörő források (Kék-forrás, Najád-forrás) vize, a természeti környezet és a Cseke-tó. A tavat az ott működött Kalló-malom tulajdonosáról nevezték el.

Olvass tovább: ITT

A következő cikkeket ajánljuk neked:  
 Csodálatos kastélyok a Dunántúlon  Csodálatos egyházi épületek a Kárpát-medencében