Csodálatos egyházi épületek a Kárpát-medencében

2016.06.20 17:05

Ősküi kerek templom /Magyarország/

Az ösküi kerektemplom Veszprém megyei Ösküértékes középkori műemléke. A Bakony lábánál elterülő karsztos fennsík egyik sziklás dombját koronázza a kupolás tetejű kerek templom (rotunda), amelynek eredetétől régebben sok kalandos elméletet megfogalmaztak. Sokan azt gondolták, hogy eredetileg török mecsetlett volna, vagy esetleg vártoronymaradványa, sőt római eredetre is gyanakodtak. A község eredeti neve Őskő, valaha a Szalók nemzetség birtokában volt.

Olvass tovább: ITT

Zsámbéki templomrom /Magyarország/

Az 1050-es években már kőtemplom állt itt, amelyet a következő században bővítenek. III. Béla király a felesége kíséretével érkező Aynard lovagnak adományozza Zsámbékot. E család leszármazottai építik 1220 körül a későromán-koragótikus bazilikát, amely rom mivoltában is a magyar építészettörténet kiemelkedő emléke.

Olvass tovább: ITT

Millenniumi templom Csíkszereda /Erdély/

A Szent Kereszt templom szomszédságában 2001 és 2003 közt felépítették Makovecz Imre és Bogos Ernő tervei alapján a Millenniumi templomot. 2003-ban lebontották a deszkatemplomot és felépítették a Szécseny erdő alatti negyedben, amely miséző hely.

Olvass tovább: ITT

Kismartoni Kálvária-hegy /Őrvidék/

Esterházy Pál herceg álmodta meg a nagyszabású komplexumot, először a Kálvária mesterséges dombja készült el a stációkkal, majd a kápolna, melyet végül 1707-ben szenteltek fel. Az épületegyüttes túloldalán lévő Hegyi-templom (Bergkirche) építése 1715-ben kezdődött el, amit az 1713-ban pestisben elhunyt herceg már nem ért meg. Az építés nagy szünetekkel egészen 1803-ig folytatódott.

Olvass tovább: ITT

Nagytótlaki rotunda /Muravidék/

Ez a Szlovéniában szokatlan, kör alaprajzú, román stílusú épület a Kebele-patak völgyében, érintetlen természeti környezetben található.
A templom a XIII. század közepén épült. Elsõként 1365-ben említik, az építtetõre vonatkozó adat nem maradt ránk. Szerencsére, a templom története nem túl mozgalmas s ennek köszönhetõen az épület szinte érintetlenül õrzi az eredeti állapotot.

Olvass tovább: ITT

Csetfalvai fatornyos templom /Kárpátalja/

A csetfalvai református templom az egyik legszebb és legjellegzetesebb a kárpátaljai református templomok között. Csúcsos, négy fiatornyos fatornya már több kilométer távolságból feltűnik. Szentélye jóval keskenyebb és alacsonyabb a hajónál, a nyolcszög három oldalával záródik. A szentélyt a hajótól csúcsíves diadalív választja el, ablakai is csúcsívesek. Keleti oldalán kis tölcséres körablak látható. A templomhajó délnyugati sarkához támfalat építettek.

Olvass tovább: ITT

Jáki templom /Magyarország/

A jáki templom az egykori jáki bencés apátság monumentális bazilikája a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő, szinte szimbolikus alkotása. A hazai középkori nemzetségi monostorok egyedülálló épségben fennmaradt képviselője, mely művészi gazdagságával, a táj képébe illeszkedő mesteri elhelyezésével hívja fel magára a figyelmet.

Olvass tovább: ITT

A következő cikkeket ajánljuk neked:  
Megmutatjuk miért is szeretjük a Balatont 7 + 1 magyar látványosság az Őrvidéken