Szent Balázs templomrom

Fotók-Kovács Zoltán.
/A képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

A magyarországi Nivegy-völgy jelképeként számon tartott templomrom az alig 220 lelket számláló Balatoncsicsó fölött magasodó Szent Balázs-hegyen található. Minden év február első szombatján szabadtéri szentmise és Balázs-áldás van a templomromnál. Erre a rendezvényre a környező települések hívein kívül az ország más részéből is elzarándokolnak a hívek, hogy részt vegyenek a szentmisén és Balázs-áldásban részesüljenek.

Fotók-Kovács Zoltán.
/A képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

Elődje egy XII. sz.-i fatemplom volt, melyet egy évszázaddal később a XIII. sz.-ban román stílusban kő épület váltotta föl.
A XIV. sz.-i gótikus átépítésre került sor: az épület Ny-i oldalára nagyobb hajó épült, ennek végén épült a torony és a lépcsőzetesen szélesedő támpillérek. A régi hajóhoz képest ez lejjebb épült meg, így lépcsővel kötötték össze a két hajót. Szintén a Ny-i oldalon két oszloppal háromnyílású kegyúri karzat épült. Az É-i oldalon kisméretű sekrestye épült. Különösen szép a Ny-i oldalon kialakított gazdagon díszített, pálcatagos bélletű csúcsíves kapu.
További érdekessége, hogy a román kori szentélye kívül négyszögletes, belül íves kialakítású, mely a környéken Zánkán fordul elő. A templomot és a községet a török pusztította el, ettől kezdve romos lett. Később nem települt újjá, de közigazgatásilag Balatoncsicsóhoz tartozik. A középkori műemlék templomrom részleges helyreállítását a balatoncsicsói önkormányzat szervezte 2001–2002-ben, ugyanakkor több helyi polgár is kivette részét a felújításból. Külön érdemes megemlíteni a templomromtól elénk táruló szép panorámát: a Balaton víztükre csillan meg szemünk előtt, a távolban a Badacsony jellegzetes tömbje, felsejlik a Hegyes-tű kibányászott hegye, s mindezek előtt a Nivegy-völgy, mely Zánkánál a Balatonba fut.

 

 

Figyelmedbe ajánljuk:

   
     

Dörgicsei Templomrom-6 km

Szent András templomrom-

26 km

Tapolcai tavasbarlang-30 km