Ördögárok /Bakonyoszlop/

Fotók-Kovács Zoltán.
/A képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

Bakonyoszlop a Kőhegy és Libahegy közötti völgyben, szép vidéken fekszik 271 méteres tengerszint feletti magasságban. Oszlop nevét 1392-ben említik először oklevélben, Oszlop a Cseszneki vár tartozéka. A falu nevét illetően nincs konkrét magyarázat. 1913 óta Bakonyoszlop.

Fotók-Kovács Zoltán.
/A képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

A kőből készült fatornyos templomot 1746. június 24-én szentelték fel. A templom alatti kriptában nyugszanak az Esterházy-család tagjai. A község nevezetességei közé tartozik a gróf Esterházy család volt kastélya, amely most állami gondozott gyermekeknek ad otthont. Az egészséges környezet, a tiszta levegő szinte sarkallja a turisztikát kedvelőket az erdőjárásra. A közeli Ördög-árok és Gizella-barlang egész napos szórakozást nyújt. Túraleírás: Az Ördög-árok fenséges szurdokának kialakulásához a víz mélyítő-romboló hatása, barlangjáratainak beszakadása is hozzájárult. A völgyoldal szikláiban, ereszeiben csaknem 50 kisebb-nagyobb fülke, barlang, hasadék bújik meg, a szurdok alját hatalmas, mohás szikladarabok borítják. Az árok egy meghatározó pontja az Ördög-gát.

Fotók-Kovács Zoltán.
/A képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

A szűk szoros alján, falai között egy hatalmas, fentről leszakadt, beszorult sziklatömb hever, mely csupán 2 m széles nyílást hagy az Ördög-kapun át, a "gát" mögé történő 4-5 méteres leereszkedéshez. 2009 nyarán cseszneki civil egyesület munkájának köszönhetően kényelmesebbé vált az átjárás. Egy db 2.8m-es acéltrepni, illetve 10 db beépített fellépő és acélsodrony segíti a biztonságos átjutást. Itt található a Bakony legnagyobb barlangja, a sűrű-hegyi Ördöglik, széles szája az Ördög-gát felett 32 m magasságban tátong. Környékén mindkét oldalán kisebb barlangok, kőodúk, fülkék, hasadékok sorakoznak. A kétszintű barlang nummunális mészkőben keletkezett, több folyosóból és teremből áll. Hamar összeszűkülő bejárata ágakra szakad, járatainak teljes hossza 168 m, mélysége 20 m, lámpa és kötél nélkül nem járható végig.

Fotók-Kovács Zoltán.
/A képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

A gáttól mintegy 120 m-re, a jobb oldalon, 10 m magasan nyílik az Ördög-árki (egy emelkedő folyosóból álló, 24 m hosszú, két ízben megtörő) barlang. Útvonal-leírás: Az Ördög-árok több irányból megközelíthető. Bakonyoszlopról a Piros+ jelzésen, Dudar és Csesznek felől a Piros sáv jelzésen. Géza-háza felől a Piros+, majd Zöld sáv jelzésen érhető el. Csesznekenről egy kőrút segítségével érhető el. Csesznek-Ördög-árok-Kő-árok
Hossza kb. 14km.

Fotók-Kovács Zoltán.
/A képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

 

 

Figyelmedbe ajánljuk:

   
     

Római fürdő-11 km

Cseszneki vár-5 km

Zirci apátság-15 km