Máré vára

Fotók-Kovács Zoltán.
/A képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

Az épület elődje a 13. században épült egy fa őrtorony helyén, gótikus stílusban. Károly Róbert adományozta Bogár Istvánnak, később a Gunyafiak, majd a Váradi család kezébe került. A szabálytalan, ötszögű erődítményt Várday Ferenc a humanista műveltségű főpap építtette át csodálatos reneszánsz palotává, ám 1543-ban a törökök lerombolták, viszont hadászatilag így is jelentős maradt. Egy kis létszámú katonaság állomásozott benne. De a hódoltság északra tolódott, így katonai jelentőségét lassan elvesztette.

Fotók-Kovács Zoltán.
/A képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

Miután Pécset visszafoglalták, Máré-vár is keresztény kézre került. 1698-ban már elhagyott romként, egy pécsi püspök birtokaként említik. Ezt követően majd háromszáz évig állt gazdátlanul az építmény, csak a Mecsekben kirándulók látogatták meg maradványait. Az 1960-as években indult meg jelentős régészeti feltárása és részben restauráltak romjait.

Fotók-Kovács Zoltán.
/A képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

Ahogyan a legtöbb várról, így Máré váráról is maradtak fenn mondák. A legenda szerint a vár ura, a háborúba induló Máré vitéz a várban hagyta szép feleségét, akit előszeretettel látogatott a szomszédos vár ura, Miklós gróf. A románc gyümölcse egy kislány lett, a hazatérő Máré pedig csalfa feleségét a vár pincéjébe zárta, ahol aztán elhunyt. Ám még halála előtt megátkozta lányát a születéséért. Az átok alól minden 77. évben, pünkösd hajnalán szabadulhat meg, amikor egy erre járó vadász egymásután megcsókol egy medvét, egy kígyót és egy varangyos békát. Ilyen vadász még nem volt, így a völgyben fújó szél gyakran hordozza a lány sóhajtását.

 

Figyelmedbe ajánljuk:

   
     

Pécsváradi vár-23 km

Pécsi bazilika-30 km

Pécs Gázi-kászim dzsámi-30 km