Kula-vár /Szabadbattyán/

Fotók-Kovács Zoltán.
/A képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

A gótikus lakótorony megélte a törökökkel vívott véres harcokat, de magtárként is funkcionált. A Kulában – ami törökül tornyot jelent – láthatók a megyei múzeum török kori anyagát- és a település határában zajló római kori villa feltárását bemutató kiállítások. A középkorban áthatolhatatlan ingoványos területet borított el a Sárvíz folyó, melynek egyetlen természetes átkelőhelyén a régészeti kutatások szerint már a 14. században királyi vámhelyet állítottak fel, majd őrsége számára emelték a zömök, támpillérekkel támogatott vastag falú őrtornyot. Mint a török uralta Fehérvár egyik elővárának, feladata főként a nagyobb Habsburg csapatok érkezéséről történő híradás volt, hogy a fehérvári bég felkészülhessen a védelemre.

Fotók-Kovács Zoltán.
/A képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

Sorsa mindig a sokkal jelentősebb Fehérvártól függött, így 1601 szeptemberében ismét a keresztény katonaság vonult be falai közé, majd annak következő évi sikeres ostroma után a török csapatok. Evlija Cselebi török világutazó az 1660-as években ezt jegyezte fel itt jártakor: „E vár Székesfehérvárnak az előpajzsa az ellenséggel szemben s katonái naponta három-négyszer is harcolnak az ellenséggel, mert a Sárvíz folyón való átmenetelre más út nincsen. E folyón átmenőktől a vár katonái vámot szednek, ha a várat ostromolják, Fehérvárról egyszerre odajönnek és megszabadítják.” Véglegesen csak 1687 októberében sikerült falai közül kiűzni a hódítókat, helyüket a Fehérvárt blokád alá vonó Habsburg zsoldos sereg foglalta el.

A palánkvárat elpusztították az időjárás viszontagságai, míg a háromemeletes kőépületben gabonaraktárt alakítottak ki a helybeli lakosok. Korszerű műemlékvédelmi feltárására és helyreállítására az 1970-es években került sor. Ma már Fejér megye török kori életét bemutató kiállítást láthatunk a sok véres harcot megélt falak között.
Szabadbattyán határában találták meg Pannónia eddig ismert legnagyobb késő római kori villáját. Az épület és a kiásott termek mérete arra utal, hogy tulajdonosa Pannónia igen magas rangú személye lehetett. Valószínűsíthető, hogy a Seuso-kincsek is innen származnak.

 

 

Figyelmedbe ajánljuk:

   
     

Gorsium Régészeti Park-6 km

Bory-vár-18 km

Dégi Festetics kastély-32 km