Kakasdi faluház /Építette Makovecz Imre/

Fotók-Kovács Zoltán.
/A képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

A Faluház impozáns épülettömbje a községen átutazókat első látásra megragadja. A két torony a községben élő két nép együttélésének, összefonódásának, összetartozásának a jelképe. A szimbolikus jelképű erdélyi eredetére utaló, egyedi tervezésű torony a székely népet jelképezi. A vörösrézzel fedett és a kakasdi római katolikus templom mintájára épült torony a német nyelvű, őstelepes „sváb” lakosság jelképe.

Fotók-Kovács Zoltán.
/A képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

A „székely” torony bejárata előtt levő öt székelykapu a volt szülőföld  Bukovina tartomány, ma: Romániához tartozó öt községre emlékeztet: Hadikfalva, Andrásfalva, Józseffalva, Istensegíts, Fogadjisten. Az első, a legdíszesebb székelykapu felirata:
„ISTEN SEGEDELMÉVEL KÉSZÍTETTE KAKASD KÖZSÉG LAKOSSÁGA 1994-BEN.”

Fotók-Kovács Zoltán.
/A képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

A mennyezetet 151 db erdélyi, székely mintákkal díszitett, kézzel festett kazetta alkotja. Tervezője: Ferentz Ildikó. Alkotói: Ferentz Ildikó és Ferentz János (házaspár) valamint barátaik: Ercsei László és Bernát Dezső.
A kazetták nem egy síkban, hanem szintbeli különbséggel kerültek felszerelésre. A Kalotaszegi motívum és színvilága felöli a székely mese- és mondavilág legszebb hagyományait, pl.: indás, stilizált virágok, nap, hold megjelenítése, szarvas és páva, stb, ezenkívül Erdély címerét is megörökítették az alkotók. A kazetták között nincs egyforma, külön érdekessége a székely rovásírással is elkészített feliratok. Feliratok: Isten segedelmével készítette a Kakasdi önkormányzat az 1994-es esztendőben. Készítették: Fernetz Ildikó, Ferentz János, Ercsei László, Bernát Dezső. A nagyterem karzatáról, illetve a folyosói lépcső felöl is megközelíthető az emeleti díszterem, amely több célra is hasznosítható.

Fotók-Kovács Zoltán.
/A képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

 

 

Figyelmedbe ajánljuk:

   
     

Pécsváradi vár-28 km

Pécsi Gázi dzsámi-47 km

Pécsi bazilika-47 km