Hollókő vára

Fotók-Kovács Zoltán.
/A képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

Holló fiak bontják a toronyszobát, az összes követ elhordják,
Építve másikat, erősebbet, mely a büszke palóc nép bástyája.
Kiszabadult főúri leányka hálából kezét egy hollónak ajánlja,
Hisz a követ bontó hollók csőre által, megszületik Hollókő vára.

Hollókőhöz közeledve már messziről megpillanthatjuk a falu fölé magasodó, a vidék nyugalmát büszkén vigyázó 13. századi várat. Története egyszerre zaklatott és legendás, akár egy mese megelevenedő helyszíne is lehetne.

Fotók-Kovács Zoltán.
/A képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

A vár legendájából származik a falu neve is. Eszerint a szomszédos Pusztavárhegy ura, Kacsics András egyszer elrabolt egy szép leányt, és ide záratta, az épülő vár egy termébe. Viszont a lány dajkája az elrabló nagy szerencsétlensége boszorkány volt. A dajka, hogy a lányt kiszabadítsa, szövetkezett az ördöggel, s ennek parancsára az ördögfiak holló képében esténként újra és újra elhordták az épülő vár köveit, egészen addig, míg a várúr a leányt szabadon nem engedte.

Fotók-Kovács Zoltán.
/A képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

A vár az évszázadok során többször gazdát cserélt, Csák Máté, Károly Róbert, Széchenyi Tamás, a husziták vezére, Giskra is birtokolta. Sokat huzakodott a vidéken magyar és török is, ám I. Lipót 1711-ben, a Szatmári békekötés után leromboltatta. A romvárat részlegesen felújították, 1996 óta látogatható, 30 éves felújítási munkák után. A dombtetőre keskeny út vezet az ófaluból, kellemes sétával megközelíthető. A külső várudvaron, ahova csak felvonóhídon lehetett egykor bejutni, sok kincskeresőt vonzott egykor a sziklába vájt ciszterna, ahova a monda szerint Csák Máté és a törökök is sok kincset rejtettek el. A vár vastag, hűvös falai között a vár első urát és családját bemutató panoptikum, 11-16. századból származó fegyvereket kiállító fegyverterem és meghitt hangulatú várkápolna várja a látogatókat.

Fotók-Kovács Zoltán.
/A képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

De a legizgalmasabb mégis az a kilátás, amely a toronyba felkapaszkodva elénk tárul, a Cserhát lankáival és a falu kedves panorámájával. A vár tavasztól őszig impozáns és lenyűgöző kulisszát nyújt különféle rendezvényekhez, várjátékokhoz, koncertekhez, színházi előadásokhoz, de az is feledhetetlen élmény, amikor egy-egy esemény után a falubeliek fáklyákkal kijelölt ösvényén sétálhatunk vissza a csillagos égbolt alatt a csöndes kis parasztházak közé. A vár termeiben középkori fegyverkiállítás és panoptikum tekinthető meg. A vár számos rendezvény otthona, a várurak segítsgével középkori történelem órán, fegyverbemutatón valamint számos programon lehet részt venni.

 

Figyelmedbe ajánljuk:

   
     

Szécsény vára-17 km

Forgách kastély-17 km

Nógrád vára-72 km