Trakostyán vára

Fotó-Kovács Zoltán /a képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

Trakostyán Horvátország Varazsd megyéjében (Varazdin magasságában) a Szlovén határ szomszédságában fekszik. Zágráb 80, míg a régió székhelye Varazsd 40 kilométer innen. Trakostyán egy hegyvidéki területen fekszik. Igazából a településnek egyetlen látnivalója van, a tó partjára épült Trakostyáni vár. A Trianoni békeszerződésig a Magyar Királyság Varazsd vármegyéjéhez tartozott.

Fotó-Kovács Zoltán /a képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

A 13. században, mint megfigyelő erőd a zagorjei grófság védelme érdekében készült. Az első századokban Trakostyánt és környékét egy számunkra ismeretlen főúri család birtokolta. Először 1394-ben említik, amikor Cillei Hermann kapta adományul. A vár az északnyugat-horvátországi várrendszer része és a középkorban a Ptuj felől Bednja völgyében haladó utat tartotta szemmel.1456-ig, a család kihalásáig, a Cilleiek birtoka. E nemzetiség kihalása után Trakostyán is osztozott a többi vár és birtok sorsában. Birtokaik feloszlottak, többszörösen gazdát cseréltek. A vár először Vitovec János hadvezéré, majd Corvin Jánosé lett, aki Gyulay Jánosnak adta. A Gyulayak három nemzedéken át birtokolták és sokat építettek is rajta, de 1566-ban kihaltak és a birtok a császárra szállt.
A középkor folyamán a vár többször is cserélt gazdát: A Cilleiek után Vitovec János, majd a horvát-szlavón –dalmát herceg-bán, Mátyás király fia, Corvin János következett. I. Miksa császár szolgálataiért Draskovich György horvát bánnak adta. Ezt követően a Draskovichok többször átépítették.Ekkor emelték a nyugati bástyát, mely már alkalmas volt az erődítmény ágyúkkal és tűzfegyverekkel való hatékony védelmére is. Az itt elhelyezett címer és a felirat bizonyítják, hogy Draskovich II. János és Péter 1592-ben építtették. A várkastély, mint arról egy 1667-ből származó rajz is tanúskodik már ekkor megkapta napjainkig megőrzött formáját. Amikor azonban a család többi zagorjei birtokai virágzásnak indultak a Draskovichok 18. században elhagyták és a vár enyészetnek indult. Ezután már főként csak katonaság tartózkodott benne.

Fotó-Kovács Zoltán /a képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

A 19. század közepén a főúri családok egy részében újra divatba jött a romantika, a családi hagyományok felélesztése és a régi épületek felújítása. Ekkor 1840 és 1862 között Draskovich V. György a várat romantikus várkastéllyá építtette át és köréje díszes parkot építtetett. 1944-ben a család Ausztriába menekült és a várkastély állami tulajdon lett. 1953-ban állandó kiállítás nyílt benne.

Fotók-Kovács Zoltán /a képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

 

 


Figyelmedbe ajánljuk:    
     
Csáktornya vára-53 km Varasdi vár-39 km Nagytábori vár-37 km