Őrségi Nemzeti Park /Szalafői skanzen/

Fotók-Kovács Zoltán /a képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

Szalafő Pityerszere a pacsirtáról kapta a nevét. A Szalafő-pityerszeri szabadtéri néprajzi múzeum az Őrségbe látogató turisták egyik legfontosabb célállomása. Eredeti helyükön megőrzött házakból álló, domb tetejére épített szer (laza szerkezetű, eredetileg egyetlen család által lakott, kerítést nem ismerő házcsoport). Itt az 1700-as évekre jellemző állapotában tanulmányozható a régi Őrségre jellemző szabad beépítési forma és a boronákból (fagerendákból) épített kerített ház.
 

Fotó-Kovács Zoltán /a képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

Az épületek a középkori eredetű nyugat-dunántúli faépítkezés jellemző példái. A múzeum három telek építményeiből áll: két épületegyüttes eredeti állapotában látható, a harmadik telek füstösháza áttelepített.
A házak kémény nélkül épültek, legrégiesebb a második porta főépülete, amelynek a lakóhelyisége is füstös. Az első és a harmadik ház füstöskonyhás, de már van kályhával fűtött szobájuk is.
Figyelemre méltó a harmadik, U alaprajzú ház. A  boronafalú épületek három oldalról egy zárt udvart vesznek körül, ez az úgynevezett kerített ház. Az egyik oldalon áll a lakóház, rá merőlegesen a kamrák, vele szemben pedig az ólak és az istálló. A négyszög alakú belső udvart a negyedik oldalon kerítés zárja le. A kerített ház valaha az egész Őrségben, sőt annak határain túl is elterjedt volt, azonban Magyarországon csak itt, a nyugati peremvidéken fordult elő.
Jellegzetes őrségi épület a kástu. Ez a háztól különálló éléskamra, lehetett emelete is. A Pityerszeren emeletes kástu látható, ebben helyezték el a család egész éves élelmiszer-készletét.

Fotók-Kovács Zoltán /a képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

 

Figyelmedbe ajálnjuk:

 
     

Árpád-kori templom /Őriszentpéter/-6 km

Batthyányi kastély-Körmend-33 km

Felsőlendva vára-44 km