Komárom-város a Duna mellett

Városháza-Fotó-Kovács Zoltán /a képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

Komárom bonyolult történetű város, hiszen mindjárt kettő van belőle és a Duna, illetve a közepén futó országhatár választja el a két települést egymástól. Az ősi Komárom Szlovákiában fekszik. A magyarországi Komárom csak 1896-tól viseli ezt a nevet, amikor a Dunától délre fekvő Új-Szőny község egyesült a történelmi Komárommal. Ez maradt a neve az első és a második világháborút követő elszakítások után is. A mai városszerkezet 1977-ben alakult ki, az két évezredes történelmi múlttal rendelkező Szőny község hozzácsatolásával. A finom műveltségű kelták és rómaiak után megfordultak itt gótok, avarok, szlávok, majd a magyarok. A honfoglalás során Komárom vidéke Ketel vitéz kezére került, akinek fia Alaptolma, felépítette Komárom várát a Duna északi partján, a Vág torkolatánál. Később a város területe királyi birtok lett, a tatárjárás után azonban IV. Béla király, hogy kincstárát gyarapítsa, bérbe adta. A 14. század folyamán Komárom városi rangra emelkedett. A várost számos király is kitüntette kiváltságlevelekkel, különösen V. László, a város szülötte. A vár Hunyadi Mátyás alatt élte fénykorát. Komárom városát sem az elemi csapások, sem a világosi fegyverletétel utáni önkényuralom rettenetes korszaka nem törte meg, sőt újabb erőt adott a város lelkes polgárainak. Az erődrendszer 1877-re teljesen kiépült, a Duna déli partjára három erőd épült. A már korábban meglévő, csak korszerűsített Csillagerőd, a Monostori és az Igmándi erőd. Ezek közül a legismertebb a Monostori erőd.

Monostori erőd-Fotó-Kovács Zoltán /a képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

Ha szeretnél többet látni a Monostori erődről, klikk IDE

A trianoni békeszerződés alapján Csehszlovákiához csatolták a város északi részét, ahol átmeneti stagnálás után élénk kulturális élet bontakozott ki, a Jókai Közművelődési Egyesület, a különböző egyházi intézmények és iparos szervezetek szervezésében.

Fotó-Kovács Zoltán /a képek szerzői jogvédelem alatt állnak/

Ha szeretnél többet látni a komáromi Gyürky kastélyról, klikk IDE

A város egyik gyöngyszeme az első világháború előtt 1912-13-ban épült Gyürky kastély. Az építést 1912-13-ben Bodroghy Gyula komáromi építőmester végezte. A kovácsmunka szintén komáromi mester, Török András keze munkáját dicséri.A Kastély lakásként is funkcionált, valamint reprezentációs és üzemvezetési célokat szolgált, mely jelenleg korházként szolgál, s csak parkja látogatható.

Figyelmedbe ajánljuk:    
     
Tatabányai Turul-37 km Tatabányai Szelim barlang-37 km Tatai kálvária-domb-21 km